Adventure Camp – Borneo

Freelance design for an outdoor education company based between the United Arab Emirates and Borneo, Malaysia.

Detailed conceptual design for a residential camp in Sabah Borneo to accommodate up to 100 students with additional quarters for teachers and on-site staff. Further amenities included separate bathroom block for students [integrated in staff and teacher quarters] a dining hall and meeting space, a classroom and lab.

The site was a wide ridge line on a secluded 4 hectare site in Papar, Sabah overlooking a valley to the west and surrounded by secondary rainforest on the remaining sides, sloping steeply to the south-east.

 

The design sought to situate the main body of the camp on the ridge line for several reasons: Views, Natural ventilation and to protect as much of the forested areas as possible. The cabins form a chain along the ridge line that can be overseen by staff in the public areas in the evening. They are simply designed from bamboo and concrete for ease of maintenance and cleaning but become shrouded in a further bamboo walkway that acts as a social connective tissue, housing additional gathering points.

Project Included

  • Site Survey
  • Detailed Concept Design